Een arbeidsconflict kost een bedrijf veel tijd en geld. Maar dat is lang niet altijd nodig. Wat kost een arbeidsconflict en hoe kun je ervoor zorgen dat de kosten flink worden teruggedrongen?
Een arbeidsconflict kost een bedrijf veel tijd en geld. Wanneer we de kosten van een arbeidsconflict onder de loep nemen zien we twee soorten kosten: directe kosten en gevolgkosten. Onder directe kosten vallen zaken als verminderde productiviteit, verslechtering van prestaties, veelvuldig overleg om de problematiek bespreekbaar te maken en mogelijk bijkomend (ziekte)verzuim. Daarnaast kun je bij gevolgkosten denken aan zaken als reputatiekosten, betalen van tijdelijke of definitieve vervanging van de betrokken medewerker(s) en het inwerken van het nieuwe personeel. Ook vallen de kosten voor het herstel van de negatieve effecten op de werkvloer onder deze kostenpost.
Arbeidsconflict in cijfers
Naar de kosten van een arbeidsconflict is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan. Zo blijkt uit universitair onderzoek dat een arbeidsconflict een bedrijf gemiddeld €27.000 kost. Dat klinkt als veel geld, en dat is het natuurlijk ook, toch is dit prima te verklaren: de directe verzuimkosten komen immers al neer op zo'n €250 per dag. De kostenteller loopt op die manier hard op.
Toch kunnen niet alle kosten worden uitgedrukt in geld. De kosten zijn namelijk ook emotioneel van aard. Bij een arbeidsconflict komt namelijk vaak een hoop stress, woede, zorgen en verdriet kijken. Die kosten gelden zowel voor werkgever, werknemer, collega's en het thuisfront. Hoewel deze kosten zich niet in geld laten uitdrukken, moeten deze zeker niet worden onderschat. Deze kosten hebben namelijk een grote impact op zowel de betrokkenen als het bedrijf.
Goed nieuws!
De kosten van een arbeidsconflict kunnen namelijk flink worden teruggedrongen. Om dit te kunnen doen is het van belang dat een conflict tijdig wordt gesignaleerd. Wanneer spanningen op de werkvloer namelijk vroegtijdig worden (h)erkent, kun je ook snel en doeltreffend de conflictaanpak inzetten.