Hoe verhoog je duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid is HR-beleid dat erop gericht is om mensen tot hun pensioen gezond, gelukkig en betrokken aan het werk te houden. Maar hoe doe je dat in de praktijk? 

Hoe verhoog je duurzame inzetbaarheid?

Binnen jouw bedrijf mensen tot hun pensioen gezond, gelukkig en betrokken aan het werk houden. Zorg dragen voor werkplezier, een juiste balans tussen werkdruk en werkplezier en elkaar zien en waarderen. Dat begint bij een open bedrijfscultuur waarin een gesprek altijd mogelijk is. Open en eerlijk. De inhoud van het gesprek kan dan ook zowel werk als privé gerelateerd zijn. Op deze manier kun je binnen jouw bedrijf een gesprek voeren over zaken die er écht toe doen.

De kunst hierbij is om binnen deze gesprekken de verbinding met medewerkers te creëren, te vergroten én te behouden. Ook wanneer complexe zaken, zoals bijvoorbeeld een (dreigend) conflict, besproken moeten worden. Met een goed gesprek investeer je in het nu en in de toekomst. Het eerste gesprek vormt namelijk de fundering waarop successen behaald kunnen worden, fouten gemaakt mogen worden en waar samenwerking zorgt voor vorming van het proces en het resultaat. 

Naast verbindende gespreksvoering binnen een open bedrijfscultuur is het arbobeleid binnen jouw bedrijf van groot belang. Zo is een arbobeleid dat bijdraagt aan de fysieke en psychische gezondheid van medewerkers een van de voorwaarden voor duurzame inzetbaarheid. Daarbij is waardering een basisbehoefte die elk van ons nodig heeft om zich goed te voelen. Waardering geeft ons energie en informatie. Zo verteld het ons hoe we ons werk doen en draagt daarmee bij aan de zingeving van werk. Als we daar op voortborduren is het van belang dat medewerkers zich verbonden en gehoord voelen. Dat zij verantwoordelijkheid mogen dragen voor hun taak en een stem hebben binnen het bedrijf. Dat zij nú mogen meedenken en zich mogen ontwikkelen voor hetgeen dat nodig is in de toekomst. 

Kortom; duurzame inzetbaarheid kun je binnen jouw bedrijf verhogen in 5 stappen

  1. Voer goede gesprekken
  2. Zorg voor een arbobeleid dat voorkomt dat medewerkers vroegtijdig uitvallen
  3. Biedt een gezondheidscheck aan
  4. Laat medewerkers meedenken
  5. Investeer in opleiding en ontwikkeling 

Het investeren in duurzame inzetbaarheid kan jouw bedrijf veel opleveren. Zo zorgt duurzame inzetbaarheid voor lagere verzuimkosten, minder verloop van medewerkers en behoud van bedrijfscontinuïteit.